Władysław Kosiniak-Kamysz

Nazwisko:
Kosiniak-Kamysz
Kariera:

Absolwent II Liceum Ogólnokształcącego im. Króla Jana III Sobieskiego w Krakowie. Ukończył studia na Wydziale Lekarskim Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego[2], po czym rozpoczął pracę nad rozprawą doktorską. Został asystentem naukowym w Katedrze Chorób Wewnętrznych i Medycyny Wsi CM UJ. Obecnie w trakcie specjalizacji. Został działaczem Polskiego Stronnictwa Ludowego, w latach 2008–2012 pełnił funkcję sekretarza Naczelnego Komitetu Wykonawczego tej partii[2]. W wyborach samorządowych w 2010 kandydował do Rady Miasta Krakowa[3]. Mandat radnego uzyskał w miejsce Jacka Majchrowskiego, wybranego na urząd prezydenta tego miasta (startował z listy jego komitetu wyborczego). 10 listopada 2011 został oficjalnym kandydatem PSL na urząd ministra pracy i polityki społecznej w koalicyjnym drugim rządzie Donalda Tuska[4]. 18 listopada został zaprzysiężony na urząd ministra pracy i polityki społecznej[5]. Dzień później zrzekł się mandatu radnego Krakowa. 1 grudnia 2012 został wiceprezesem PSL. W wyborach do Parlamentu Europejskiego w 2014 był liderem listy PSL w okręgu nr 9 (podkarpackim) i nie uzyskał mandatu eurodeputowanego, zdobywając 12 667 głosów[6]. 22 września 2014 ponownie objął stanowisko ministra pracy i polityki społecznej w ramach rządu Ewy Kopacz. W wyborach parlamentarnych w 2015 otworzył listę PSL do Sejmu w okręgu tarnowskim[7]. Życie prywatne[edytuj | edytuj kod] Jest synem Andrzeja Kosiniak-Kamysza, ministra zdrowia w rządzie Tadeusza Mazowieckiego, a także bratankiem m.in. Zenona i Kazimierza. Żonaty z Agnieszką.

Opis:

Władysław Marcin Kosiniak-Kamysz (ur. 10 sierpnia 1981 w Krakowie[1]) – polski lekarz, polityk i samorządowiec, od 2011 minister pracy i polityki społecznej, od 2012 wiceprezes Polskiego Stronnictwa Ludowego.

Funkcja:
Pracuje: