Borys Budka

Nazwisko:
Budka
Kariera:

Jest synem Józefa i Marii[1]. Ukończył studia na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego. Odbył także aplikację radcowską, w 2007 rozpoczął praktykę zawodową jako radca prawny[2]. W 2011 na Uniwersytecie Ekonomicznym w Katowicach na podstawie rozprawy Kwalifikacje pracownicze w stosunku pracy uzyskał stopień doktora nauk ekonomicznych w zakresie ekonomii ze specjalnością w polityce zatrudnienia[3]. Od ukończenia studiów pracuje jako nauczyciel akademicki w Katedrze Prawa na Wydziale Finansów i Ubezpieczeń Akademii Ekonomicznej i po przekształceniu Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach[2]. W 2002 z ramienia Platformy Obywatelskiej[4], w 2006 jako kandydat lokalnego komitetu[5] i w 2010 ponownie z listy PO[6] uzyskiwał mandat radnego Zabrza. Od 2002 do 2005 był wiceprzewodniczącym rady miejskiej, następnie przez rok pełnił funkcję jej przewodniczącego[2]. W wyborach parlamentarnych w 2011 uzyskał mandat poselski jako kandydat z listy PO, otrzymując 10 260 głosów w okręgu gliwickim[7]. W 2014 kandydował na prezydenta Gliwic, zajmując 3. miejsce spośród 6 kandydatów[8]. 30 kwietnia 2015 premier Ewa Kopacz ogłosiła jego kandydaturę na stanowisko ministra sprawiedliwości w swoim rządzie[9]. Stanowisko to objął 4 maja 2015[10].

Opis:

Borys Piotr Budka (ur. 11 marca 1978 w Czeladzi) – polski prawnik, ekonomista, samorządowiec i polityk, poseł na Sejm VII kadencji, od 2015 minister sprawiedliwości.

Funkcja:
Urząd centralny: