Maria Wasiak

Nazwisko:
Wasiak
Kariera:

Życiorys[edytuj | edytuj kod] Jest absolwentką VI Liceum Ogólnokształcącego im. Jana Kochanowskiego w Radomiu. Ukończyła studia prawnicze na Uniwersytecie Warszawskim. Odbyła aplikację sądową, orzekała jako asesor sądowy, w 1990 została radcą prawnym. W latach 90. współtworzyła radomskie struktury ROAD i Unii Demokratycznej. Od 1994 do 1997 kierowała radą regionalną Unii Wolności w województwie radomskim. Jest też absolwentką Wielkopolskiej Szkoły Biznesu przy Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. W 1998 była wicewojewodą radomskim, ostatnim w historii tego województwa. Następnie objęła stanowisko szefa gabinetu politycznego ministra transportu Tadeusza Syryjczyka. Po odejściu z administracji rządowej pełniła kierownicze funkcje w strukturach Polskich Kolei Państwowych, m.in. dyrektora projektu (2000–2001), prezesa zarządu PKP Przewozy Regionalne Sp. z o.o. (2001–2002), dyrektora Biura Prywatyzacji oraz członka zarządu, dyrektora promocji i spraw społecznych PKP S.A. 30 grudnia 2010, po odwołaniu ze stanowiska prezesa PKP S.A. Andrzeja Wacha, została pełniącą obowiązki prezesa tej spółki[2]. 19 maja 2011 została powołana na prezesa zarządu PKP S.A. Odwołano ją 5 kwietnia 2012, powierzając jej stanowisko członkini zarządu. Została także wiceprzewodniczącą Wspólnoty Kolei Europejskich oraz Zarządców Infrastruktury Kolejowej (Community of European Railway and Infrastructure Companies – CER) w Brukseli, członkinią Rady Wykonawczej Międzynarodowego Związku Kolei (International Union of Railways, Union internationale des chemins de fer – UIC) w Paryżu oraz członkinią konferencji dyrektorów generalnych kolei Organizacji Współpracy Kolei (Организация сотрудничества железных дорог – ОСЖД) w Warszawie. 22 września 2014 powołana na stanowisko ministra infrastruktury i rozwoju w rządzie Ewy Kopacz.

Opis:

Maria Wasiak (ur. 6 lipca 1960[1] w Radomiu) – polska prawniczka, radca prawny, w 1998 wicewojewoda radomska, w latach 2011–2012 prezes zarządu Polskich Kolei Państwowych, od 2014 minister infrastruktury i rozwoju.

Funkcja:
Pracuje: