Tomasz Siemoniak

Nazwisko:
Siemoniak
Kariera:

Życiorys[edytuj | edytuj kod] Ukończył II Liceum Ogólnokształcące im. Hugona Kołłątaja w Wałbrzychu[1], następnie studia na Wydziale Handlu Zagranicznego Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie; był też stypendystą Uniwersytetu w Duisburgu. W czasie studiów należał do Niezależnego Zrzeszenia Studentów, kierował uczelnianymi strukturami tej organizacji na SGPiS. W latach 90. działał kolejno w Kongresie Liberalno-Demokratycznym i Unii Wolności, następnie przystąpił do Platformy Obywatelskiej. Od 1994 do 1996 był zatrudniony w Telewizji Polskiej, m.in. jako dyrektor Programu 1. W 1997 koordynował program Media i Demokracja w Instytucie Spraw Publicznych. W latach 1998–2000 pełnił funkcję dyrektora Biura Prasy i Informacji w Ministerstwie Obrony Narodowej, a do 2002 zajmował także stanowisko wiceprzewodniczącego rady nadzorczej Polskiej Agencji Prasowej. W latach 1998–2000 był radnym gminy Warszawa-Centrum. Od grudnia 2000 do lipca 2002 był wiceprezydentem Warszawy. W okresie 2002–2006 zasiadał w zarządzie Polskiego Radia, następnie do 2007 był wicemarszałkiem województwa mazowieckiego. 26 listopada 2007 został powołany na stanowisko sekretarza stanu w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji. 2 sierpnia 2011 powołany na urząd ministra obrony narodowej[2] w pierwszym rządzie Donalda Tuska. 18 listopada 2011 objął to samo stanowisko w drugim gabinecie tego premiera[3]. 14 grudnia 2013 wybrany na członka zarządu krajowego PO. 22 września 2014 objął urzędy wicepremiera i ministra obrony narodowej w rządzie Ewy Kopacz. Odznaczenia i wyróżnienia[edytuj | edytuj kod] Odznaka pamiątkowa Ministerstwa Obrony Narodowej – 2011, ex officio Odznaka okolicznościowa Ministerstwa Obrony Narodowej – 2012, ex officio Odznaka honorowa – „Medal Honorowy za zasługi dla Żandarmerii Wojskowej” – 2014[4][5] Odznaka pamiątkowa Oddziału Specjalnego ŻW w Warszawie – 2014[4][5] Medal „Za zasługi dla Stowarzyszenia Kombatantów Misji Pokojowych ONZ” – 2012[6] Medal „60 Lat Udziału Polski w Misjach Poza Granicami Państwa” przyznany przez Stowarzyszenie Kombatantów Misji Pokojowych ONZ – 2013 Order Krzyża Ziemi Maryjnej I klasy – Estonia, 2014[7] Komandor z Gwiazdą Królewskiego Norweskiego Orderu Zasługi – Norwegia, 2012[8] Pamiątkowy Srebrny Medal Pokoju – 2013, Międzynarodowe Stowarzyszenie Żołnierzy Pokoju[9][10] Honorowy obywatel gminy Mszana Dolna – 2009[11] Tytuł Ambasadora Wałbrzycha – 2012[12] Czeska i Słowacka Nagroda Transatlantycka – 2015[13]

Opis:

Tomasz Siemoniak (ur. 2 lipca 1967 w Wałbrzychu) – polski polityk i menedżer, od 2007 do 2011 sekretarz stanu w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji, od 2011 minister obrony narodowej, od 2013 członek zarządu krajowego Platformy Obywatelskiej, od 2014 wiceprezes Rady Ministrów.

Funkcja:
Urząd centralny: