Janusz Piechociński

Nazwisko:
Piechociński
Kariera:

Życiorys[edytuj | edytuj kod] W 1987 ukończył studia na Wydziale Handlu Wewnętrznego w Szkole Głównej Planowania i Statystyki, broniąc pracę magisterską zatytułowaną Polityka inwestycyjna w Polsce napisaną pod kierunkiem Janusza Kalińskiego[2]. W latach 1987–1999 pracownik naukowy w Katedrze Historii Gospodarczej SGPiS/SGH. Był działaczem Związku Młodzieży Wiejskiej (od 1985) i przewodniczącym Krajowej Rady Akademickiej przy ZMW (od 1991), zasiadał też w zarządzie ZMW. W 1987 wstąpił do Zjednoczonego Stronnictwa Ludowego. W 1989 był uczestnikiem obrad Okrągłego Stołu. W 1990 (od stycznia do czerwca) pełnił funkcję skarbnika PSL „Odrodzenie”. Przystąpił do powołanego następnie Polskiego Stronnictwa Ludowego, zasiadając we władzach tej partii. Pełnił funkcję posła na Sejm I, II i IV kadencji z listy Polskiego Stronnictwa Ludowego. W Sejmie IV kadencji przewodniczył sejmowej Komisji Infrastruktury. W wyborach w 2005 bezskutecznie ubiegał się o reelekcję[3]. W 2002 był kandydatem na prezydenta Warszawy z ramienia komitetu Centrum Samorządowe „Nasza Stolica”, zajmując 9. miejsce spośród 14 kandydatów (uzyskał 0,48% głosów)[4]. W 2004 kandydował na prezesa PSL, przegrywając z Januszem Wojciechowskim. Po zakończeniu pracy w parlamencie został doradcą gospodarczym w firmie monitorującej rynek transportowy. W latach 2005–2008 był wiceprezesem Naczelnego Komitetu Wykonawczego Polskiego Stronnictwa Ludowego. W 2006 uzyskał mandat radnego sejmiku mazowieckiego[5]. W wyborach parlamentarnych w 2007 powrócił do Sejmu (VI kadencji) z listy PSL. Startował w okręgu podwarszawskim, uzyskując 13 259 głosów[6]. W 2009 bez powodzenia kandydował do Parlamentu Europejskiego. W wyborach do Sejmu w 2011 z powodzeniem ubiegał się o reelekcję, dostał 11 638 głosów[7]. 17 listopada 2012 podczas XI kongresu PSL w Pruszkowie, w trakcie którego wybierane były nowe władze partii na czteroletnią kadencję, w głosowaniu na stanowisko prezesa partii Janusz Piechociński, na którego zagłosowało 547 delegatów, pokonał dotychczasowego lidera Waldemara Pawlaka, który otrzymał 530 głosów[8]. 6 grudnia tego samego roku objął urzędy wicepremiera i ministra gospodarki. 11 grudnia 2012 został powołany przez prezydenta Bronisława Komorowskiego w skład Rady Bezpieczeństwa Narodowego[9]. 22 września 2014 ponownie objął urzędy wicepremiera i ministra gospodarki w ramach rządu Ewy Kopacz. Ordery i odznaczenia[edytuj | edytuj kod] Złoty Krzyż Zasługi (1999)[10] Order Krzyża Ziemi Maryjnej I klasy (Estonia, 2014)[11] Życie prywatne[edytuj | edytuj kod] Syn Piotra i Jadwigi. Jest żonaty z Haliną, ma troje dzieci.

Opis:

Janusz Piechociński (ur. 15 marca 1960 w Studziankach[1]) – polski polityk, poseł na Sejm I, II, IV, VI i VII kadencji. Od 17 listopada 2012 prezes Polskiego Stronnictwa Ludowego. Od 2012 wiceprezes Rady Ministrów i minister gospodarki.

Funkcja:
Urząd centralny: