Nowy Tygodnik Solidarność: Czarne chmury nad Śląskiem. Pora działać

W kwestiach systemowych Solidarność popiera działania rządu, ale jeśli chodzi o sprawy branżowe nie ma naszej zgody na jakiekolwiek zaniechania i nieprawidłowe działania – zaznacza Piotr Duda, przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ Solidarność, w rozmowie z Izabelą Kozłowską. Tematem numeru są problemy górnictwa i hutnictwa Śląska

„Przyjdzie czas, kiedy balon nastrojów społecznych będzie musiał pęknąć – ostrzega Dominik Kolorz, przewodniczący Zarządu Regionu Śląsko-Dąbrowskiego NSZZ Solidarność, w rozmowie z Izabelą Kozłowską. Przewodniczący wskazuje, że rośnie niezadowolenie na Śląsku, ponieważ rząd nie realizuje obietnic przedwyborczych w zakresie poprawy sytuacji gospodarczej w regionie.

Andrzej Berezowski w artykule Zimno-gorące czasy polskiego hutnictwa  pisze, że w styczniu Zarząd Regionu Śląsko-Dąbrowskiego „S” skierował do premiera polskiego rządu list, w którym zarzucił mu zlekceważenie kwestii dyrektywy dotyczącej unijnego systemu handlu uprawnieniami do emisji CO 2 (EU ETS) i brak prac nad rozwiązaniami dla hutnictwa. Całkowitą indolencję w tej kwestii zarzucił Ministerstwu Środowiska. Nowe rozwiązania UE w zakresie emisji CO 2 , wysoka cena energii elektrycznej i brak zabezpieczenia rynku unijnego przed importem stali prowadzą do kryzysu tego sektora gospodarki, czego następstwem będzie utrata wielu miejsc pracy.

Izabela Kozłowska alarmuje, że jedna z najmłodszych i najnowocześniejszych kopalni węgla kamiennego w Polsce Krupiński za kilka tygodni przestanie istnieć i to pomimo tego, że ma dostęp do bogatych złóż węgla , a rząd przed wyborami obiecywał, że żadna kopalnia mająca złoża nie zostanie zamknięta.

Ponadto w numerze:
Stawka 13 zł za godzinę to minimum, od którego odstępstw być nie może – deklaruje Główny Inspektor Pracy. Od tego zależą nasze emerytury i zasiłki – zauważa prezes ZUS. Czekały na to tysiące pracowników i ich rodziny – dodaje minister rodziny. A Solidarność zbiera informacje o łamaniu prawa i przekazuje do PIP. O stawce godzinowej pisze Anna Grabowska w artykule Nie płacisz – oszukujesz!

Śpiączka to nie śmierć - mówi o. Jacek Maria Norkowski, dominikanin, doktor nauk medycznych i bioetyk, w rozmowie z Cezarym Krysztopą.

Historia warszawskich wodociągów i filtrów w artykule Przemysława Millera.

„Łazienka wykładana karraryjskim, śnieżnobiałym marmurem, złocone klamki, przeszklona garderoba – tak wyszykowano zamojską kamienicę dla I sekretarza PZPR Edwarda Gierka. Miał w niej spędzić tylko jedną noc – podczas Centralnych Dożynek w 1980 r. - pisze Anna Kłossowska  w artykule Nieudany weekend I sekretarza.

Ewa Banaszkiewicz pisze o zdrowiu, a dokładnie o zgadze i refluksie. Czy są to rzeczywiście błahe dolegliwości?

Nie zabrakło felietonów Jana Pietrzaka, Mieczysław Gila, Rafała Górskiego, Pawła Janowskiego, Marka Jana Chodakiewicza oraz rysunków Wasiukiewicza i Krysztopy.
Rafał Górski w swoim felietonie zwraca uwagę na NBT. „Słyszeliście Państwo o NBT? To nowe GMO: "Korporacje agrochemiczne i biotechnologiczne pracują pełną parą. Zarówno w laboratoriach, jak i w agencjach public relations. W ciągu kilku ostatnich lat przygotowały nowe techniki hodowlane (new breeding techniques, NBT) pozwalające otrzymywać zmodyfikowane rośliny i zwierzęta. Cel? Zwiększenie zysków dzięki wykorzystaniu ich w przemysłowej produkcji żywności, biomasy i biopaliw."

AB