Łukasz Mrozek

Nazwisko:
Mrozek
Kariera:

od września 2016 roku pracuje na rocznym stażu asystenta sędziego w Europejskim Trybunale Praw Człowieka w Strasburgu.

Kierownik Sekcji Wykonawczej

Opis:

W  marcu 2015 roku troje sędziów – Wojciech Łączewski, Małgorzata Drewin i Łukasz Mrozek – orzekło, że w 2007 r. oskarżeni szefowie CBA, wykorzystując swoje stanowiska, przekroczyli uprawnienia w związku z aferą gruntową. Według sędziów kierowane przez Kamińskiego CBA rzekomo nie miało podstaw do wszczęcia operacji, w ramach której za odrolnienie gruntu miała zostać przekazana kontrolowana łapówka. Trójka sędziów wydała orzeczenie skazujące funkcjonariuszy walczących z korupcją na karę trzech lat bezwzględnego więzienia. Była to kara znacznie wyższa od tej, której żądała prokuratura. Skład sędziowski długo zwlekał z napisaniem uzasadnienia do wyroku. Stało się to dopiero tuż przed wyborami parlamentarnymi.

Proces, w którym skazano Kamińskiego i Wąsika, dotyczył operacji specjalnej CBA. W związku z nią funkcjonariusze Biura zatrzymali Piotra Rybę i Andrzeja K. podczas przyjmowania przez nich kontrolowanej łapówki za odrolnienie gruntu na Mazurach w kierowanym przez Andrzeja Leppera Ministerstwie Rolnictwa.

Funkcja:
Pracuje: